2013. május 5., vasárnap

hercegnők és banyák

...csak hogy meglegyen a kellő kontraszt.

A múlt hétvégén itt járt Stefi és Timi az északi csücsökből, és spontán pikniket csaptunk három pizzával az egyik parkban. És random sárga virágok is nőttek a parkban, így lettünk Zlín és Otrokovice hercegnői... sose növünk fel.


Kedden pedig jöttek a banyák. Nem tudtam kideríteni, hogy honnan ered a szokás, de április utolsó napján valamiféle boszorkányos hagyományt ünnepelnek a jó csehek. Délelőtt az összes óvónéni banyának öltözött, és akadályversenyt szerveztek a gyerekeknek, olyan állomásokkal, mint seprűn repülés és gusztustalan zöld szörp megivása beleáztatott gumicukorral. Persze épp angolom volt, úgyhogy csak lopott képeim vannak.


repülni tanulnak

Hanka fantasztikus nutellás-kukacos muffinjai.

(egyébként két kicsi annyira megijedt a néniktől, hogy elsírták magukat. azt hiszem, akkor, amikor megevett gyerekeket emlegettek.)
Este Fryštákban, az egyik szomszédos kisvárosban búcsúféle is volt, ugyanilyen banyás témával. Akadtak itt is színes löttyök (némi alkohollal), csirkelábak és egyéb indokolatlan tárgyak lógtak a fákról szemmagasságban, és az est fénypontjaként elégették A Banyát egy háromméteres máglyán. Érdekes, hogy itt egyáltalán nem voltak az otthon megszokott giccsárusok, sokkal inkább a kaján volt a hangsúly.

Másnap elmentünk a város legújabb Baťáról elnevezett intézménye megnyitójára. Ezúttal egy hatalmas komplexumról van szó a régi ipari negyedben (két háztömbbel a munkahelyünk mögött), ahová a város összes eddigi múzeumát átköltöztették, és még jónéhány egyéb funkciója is lesz az épületeknek (csak tudnám, mi). És annak ellenére, hogy az ott dolgozó ismerősünk szerint teljes fejetlenség uralkodik a kulisszák mögött (ebből mi annyit észleltünk, hogy néhol a magyarázó feliratokat celluxszal ragasztották fel és a tetőterasz még zárva volt), mi csak két jól összerakott kiállítást láttunk. Az egyik témája természetesen Baťa és Zlín megteremtése, a cipőgyártás folyamatától a gyári munkások egészségügyi ellátásáig mindent feldolgoztak benne, a másik pedig gyakorlatilag a korábbi galéria. Egész délutánt betöltő és alaposan lefárasztó program volt.
Talán sikerül képeket lopnom, amennyiben Klara fotózott, addig is itt a kissé idealizált látványterv.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése